Flotte Apple Reklamer

TV, Radio & TrykDer har været en del kontrovers op gennem Apple´s historie når det drejer sig om at reklamere. Stort set, syntes de fleste (inkl. mig selv) at Apple ikke laver nok af dem. Men når de gør, om du kan lide dem eller ej, er de virkelig unikke. Denne sektion er tilegnet til de reklamer der virkelig ramte plet, når de fortalte hvad Apple handlede om. Jeg har også inkluderet en lille historie. De fleste af disse reklamer blev skrevet af enten TBWA Chiat/Day, skaber af "1984" reklamen, eller BBDO, Apple's længe brugte reklame agentur som blev kasseret da Jobs kom til. Nogle af disse reklamer er du sikkert bekendt med , andre viste du formentlig ikke eksisterede. Hvor om alt er, de var alle flotte Apple reklamer. Jeg har sat et "?" ved siden af information jeg ikke er sikker på er korrekt, hvis du har noget information du gerne vil have tilføjet eller noget der bør korrigeres send venligst en email.

Notat: Jeg har ingen iMac reklamer med. Hvorfor? Mest fordi du knapt kan blinke uden at risikere at gå glip af en imac reklame på det sidste. Og selv om de er meget flot lavet, behøves de ikke at blive yderligere belyst her (forresten, så har Apple tilbudt dem på deres forside i ugevis). Nedenstående er de sjældnere, Ældre reklamer Apple kørte dengang de var en lille smule mere "tilbageholdne".

Television

Titel: 1984 Agentur: TBWA Chiat/Day
Hent QuickTime Film | Læs mere om denne reklame

Selvfølgelig, den er berømteste Apple reklame nogen sinde, "1984". Indstueret af Ridley Scott, den viser en atletisk kvinde i orange shorts og en tank top med et Mac logo påtrykt løbende ned af en gang, med en forhammer. Imens, Big Brother taler fra en biograf-størelses skærm til et hypnotiseret publikum bestående af skallede mennesker i fremtids agtigt tøj. Kvinden kommer ind i biografen, snurre rundt for at opnå opmærksomhed, og kaster forhammeren mod billedet af Big Brother og skaber derved en stor eksplosion. Det er virkelig en spektakulær side. Hvis du ikke har set den endnu, gør dig selv en tjeneste og hent den i dag. Denne reklame har også en interessant historie, som jeg sikkert vil skrive lidt om en gang i fremtiden. Lige nu kan du få mere information om historien bag denne reklame på Owen Linzmayer's web site, som også inkluderer det kommercielle transcript.

 

 

Titel: Kontrol over mængden (Crowd Control) Agentur: BBDO West
Hent QuickTime Film | Læs mere om denne reklame

Dette er en af mine favorit reklamer fra Apple. Den opsumerer alt hvad vi Mac tilhængere har sagt i årevis. Den starter med en mand der prøver at køre en præsentation ved hjælp af Windows 95 til en stor forsamling. Selvfølgelig, kan han ikke få den til at virke, og flere mennesker blandt publikum foreslår at han skal skrive et hav af forskellige DOS kommandoer. "De sagde dette ville være nemt," -siger manden. Dette er netop pointen. Der er kun en vej at gå når det drejer sig om nem betjening og pålidelighed: Macintosh.


 

Title: Snail Agency: TBWA Chiat/Day
Download QuickTime Movie | Read more about this ad

Jeg elskede denne reklame, da jeg så den første gang. Den viser endelig styrken i en PowerPC fire år efter den kommer til verden, og den har virkelig brug for reklame, for at holde disse dansende Intel dukker på deres plads . Nå, reklamen starter en snegl der går hen over skærmen, meget langsomt med et stykke gammelt musik i baggrunden. Når du er halvvejs gennem sneglens rejse lægger du mærke til at den har en Pentium II processor liggende på ryggen (Ironisk nok, for du ved hvordan det ser ud, fordi det er vist så ofte i Intels reklame ). Senere bryder en stemme ind og informerer dig om, at Intel Pentium II ikke er den hurtigste processor i verden, og at PowerPC 750 (G3) chippen er op til dobbelt så hurtig.


Title:
Toasted Bunnies Agency: TBWA Chiat/Day
Download QuickTime Movie | Read more about this ad

Da Apple's PR afdeling først annoncerede, at de ville vise en ny reklame på ABC under "primetime" med titlen "Toasted Bunnies", blev alle meget nysgerrige om hvad det mon gik ud på. Det viste sig, at de snakkede om disse latterlige teknoer i dukke dragter (af den rum dragts agtige type) mens de blev "Ristet" af Apple. Selvom jeg først tænkte, at det bare var endnu en Tænk Anderledes (Think Different) reklame der ikke var værd at nævne, kom jeg senere til den overbevisning, at det var den rene geni streg . Meget lig "Snail", når du først har set denne reklame kan du ikke lade være med at tænke på den når du ser en af Intel´s egne reklamer på TV (hvilket sker meget, meget ofte). Så selv på tros af at Apple er under et strengt budget, Har Chiat/Day fundet en måde hvorpå Intels egen kampagne bliver vendt mod dem selv. Hver gang de viser en reklame af dukke agtig karakter, vil folk tænke f den ristede dukke, og på Apple. På en gang har de ikke kun demoraliseret modstanderens reklame kampagne, (Jeg har ikke set en eneste dansende dukke siden) og på samme tid fået mere for deres penge end nogen kunne have forestillet sig. Hatten af for både Apple og Chiat/Day igen for endnu et job udført perfekt.

 

Title: Think Different Agency: TBWA Chiat/Day
Download QuickTime Movie

Denne reklame startede "Think Different" kampagnen. Den viser et sortiment af klip med flere indflydelses rige personer i dette århundrede. Såsom Albert Einstein, Mohandas Gandhi, Alfred Hitchcock, Pablo Picasso, og flere andre. Richard Dreyfuss, kommentatoren, hvordan disse var "de skøre", hvordan de var de eneste skøre nok til at tro, at de kunne ændre verden, og gjorde det. Temaet hele vejen igennem er at Mac brugere "tænker anderledes" som Steve Jobs sagde i hans i hans hoved tale på Macworld Expo Boston '97. For at bruge en Mac, er du nød til at være en lille smule skør. Der har været blandede følelser omkring reklamen, siden den eneste ting der gør den til en Apple reklame er et lille nærmest udvisket Apple logo til slut. Hvilket også betyder, at kun trofaste Mac brugere virkelig forstår det skjulte budskab bag den. Jeg selv f.eks., syntes virkelig godt om den.

 

Title: Nightmare After Christmas Agency: BBDO?
Download QuickTime Movie

Dette var en anden reklame der lægger vækt på et budskab som vi Mac tilhængere prøver at bringe ud til den brede befolkning. Den involverer en far og hans Windows baserede computer, der spørger hans søn om han har lyst til, at lære om dinosaurer via hans computer. Sønnen er meget spændt på at se dem, men faderen kan ikke rigtig få CD-ROMén til at virke rigtigt. Sønnen spørger derefter nysgerrigt hvornår han endeligt kan få disse dinosaurer at se. Efter at have konfigureret DIP kontakterne og fixet jumpers, kan faderen stadigt ikke få computeren til at virke. Sønnen forlader ham endeligt for at gå over til sin vens hus...de har en Macintosh. Jeg er også meget glad for denne reklame

 

Title: How do balls curve?
Download QuickTime Movie | Read more about this ad

Jeg kan lide denne reklame fordi den er rettet mod et ellers forsømte uddannelses orienterede marked, som udgør en stor del af Apple's salgs tal. Heldigvis, begynder det at gå op for Apple hvor stor vigtigheden af dette marked er, og hvordan de begynder at tabe markeds andele. Her er en fyr der prøver at forklare hans søn hvordan man kaster en bold med skru på, men han kan simpelthen ikke forklare hvordan den skruer. En stemme i reklamen informerer dig så om at bruge den platform hyppigst brugt af lærere: Macintosh. Og forklarer yderligere overlegenheden ved brug af Mac platformen indenfor uddannelse. Det er en ud af tre i en serie med det samme tema.

 

Screenshot of Mac running NetscapeTitle: Apple/BMW Agency: BBDO?
Download QuickTime Movie

Jeg kan lide denne film fordi den fastslår et faktum som kun de færreste er klar over, og er overraskede når de hører det. Hver gang jeg fortæller nogen, at der er flere more web sider der er lavet på en Macintosh end nogen anden platform, for de dette forvirrede udtryk i deres ansigter. Sidst jeg checkede, var det noget med 64% af alle web sider der var designet på en Macintosh (inklusiv denne her, selv følgelig ). Pga. dette, tror jeg at Apple skulle være mere opmærksom på web designer markedet. Den mest overraskende ting ved reklamen , efter min mening, er at den blev produceret af BMW, som de mange biler i den vil vise dig.

 

Agency: BBDO?
Download QuickTime Movie

Denne her er rimelig populær så jeg besluttede at tage den med. Det er en reklame der introducerer Quadra linie til Macintosh computers. Den starter som en bil reklame, med kameraet vinklet fra fører sædet. Sælgeren praler med hvor kraftfuldt dette nye produkt er, og hvor utrolig stærkt det kan køre, og hvor manøvre dygtigt det er. Dernæst siger han, at det bedste ved den er at den kan køre på...din fantasi. Jeg syntes at den var utrolig interessant første gang jeg så den, for ligesom "Tænk Anderledes" og "1984", ved du ikke at det er en Apple reklame (eller computer reklame for den sags skyld) ikke før den slutter.

 

 

Radio - Print

Title: DOS Sympathizer Agency: BBDO - Read Transcript

Jeg var overrasket over at finde dette radio transcript på BBDO's web side. Det er ret interessant, endnu en reklame der ligger vægt på kompleksiteten i MS-DOS, og hvordan Macén er så meget mere simpel.

Title: C:\NGRTLNS.W95? Agency: MWW/Savitt - Read Ad | Read more about this ad

Formentlig min foretrukne reklame, denne kørte på to hel sider i flere aviser og skabte en del røre. Alt hvad den faktisk siger er "C:\NGRTLNS.W95" (hvis du ikke har set det endnu, så siger den "Congratulations Windows 95" på DOSsistisk). Det er endnu et ondskabsfuldt forsøg på at vise forbrugeren at selv bagved Window's GUI(grafiske bruger interface) ligger det et grimt bæst der hedder DOS. Hvilket minder mig om en lignende sarkastisk reklame Apple kørte da IBM PCén udkom, med et lignende resultat, IBM PCén blev utrolig populærved at lave MS-DOS til en medieret standard. Hmmm, denne form for reklamer er åbenbart ikke så god en ide alligevel.

Title: Introducing Windows 95 - Read Ad

Denne reklame kørte også under introduktionen af Windows 95. Microsoft's latterligt store reklame kampagne skreg op om hvordan man kunne smide ting i Papirkurven for bagefter at tage det ud igen, eller hvordan du kunne gøre alle mulige andre ting som man på Macén havde gjort i over 10 år. Derpå viser den dig nogle interessante facts om Macintosh.

Title: Looks like a duck... - Read Ad

En anden reklame introduceret under Windows 95 hoplaén. Denne reklame viser at mens en maskine der kører Windows 95 Måske ligner en Mac, er den det bestemt ikke. Alt i alt var Apple reklamer superbe i sommeren 1995, når de endelig blev vist. Det Apple er nød til at gøre er at vise disse reklamer hele tiden, fordi desværre er der mennesker der kun tror på hvad de ser/hører i reklamer.

Title: Leave Your Mark Agency: BBDO - Read Ads

Dette er en bunke af reklamer fra serie jeg ikke var opmærksom på før end jeg besøgte BBDO's side. Den har flere forskellige spørgsmåls lignende spørgsmål, et inspirerende budskab, med sloganet "Marker dig". Jeg syntes det er ret interessant når man tænker på at albeit ikke har noget at gøre med hverken Apple eller Mac. Min favorit er den med kortet og ordende "Du er her...Marker dig". Andre siger "Før du runder 30 vil du...", "Din drøm er...", and "Hvad ingen ved om dig er at du...".

Title: Fence Sitters? - Læs Reklame

Denne reklame er interessant fordi den reklamerer for PowerPCén. Som jeg før har sagt, denne lille imponerende processor har ikke given den anerkendelse den fortjener. Reklamen er lavet for de mennesker der ikke ved om de skal købe enten en Pentium-baseret computer eller en PowerPC-baseret. En kvinde med en tanke boble ovenover hendes hoved tænker over de mange plusser ved PowerPC processor.


Copyright © 1998 Andy F. Mesa, Kim Bech-Haase

 

Alle reklame agenturer og logoer nævnt her er registrene varemærker hos deres respektive ejere.